Naar het CBR scooter theorie-examen

Voordat je de weg op gaat met praktijklessen, moet je eerst je theoriecertificaat halen. Je mag het theoriecertificaat halen als je 15,5 jaar bent, maar je mag pas vanaf 16 jaar praktijkexamen doen. Pas na het behalen van je theoriecertificaat kun je beginnen met praktijklessen!

Theorie-examen aanvragen

Voordat je theorie-examen kunt doen, moet er een aanvraag worden gedaan. Dit kun je zelf doen via het CBR of je kunt je rijschool vragen de aanvraag voor je te doen, al zullen de meeste rijscholen waarschijnlijk een extra vergoeding vragen. Het aanvragen van een klassikaal theorie-examen kost €41,-, maar dat is het zeker waard als je wilt slagen!

Als het afleggen van een examen in een grote groep mensen je ongemakkelijk maakt, of als je je theorie-examen liever in een andere taal aflegt, zijn er individuele examens beschikbaar. Voor slechts €99,- of met een toeslag van €5,50 in de avond of het weekend voor een bromfietsexamen is het de moeite waard om deze optie te overwegen! Houd er wel rekening mee dat individuele examens moeten worden aangevraagd via je rijschool, omdat je ze niet zelf kunt aanvragen.

CBR examencentrum

Om te slagen voor het theorie-examen moet je naar een van de 30 officiële examencentra van het CBR, verspreid over heel Nederland. Wees ruim op tijd, want als je te laat komt, is de kans groot dat je niet word toegelaten in het examen. Heb jij je goed voorbereid, ben je netjes op tijd bij het Examencentrum CBR? Dan is het nu tijd voor theorie examen afleggen!

CBR Theorie examen

Het examen zelf

Tijdens het theorie-examen zit je in een grote zaal. Er zijn meerdere schermen, waar iedereen makkelijk naar kan kijken. Je hebt 45 minuten de tijd om het theorie-examen af te ronden.

Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen die variëren van ja/nee, open vragen en meerkeuzevragen. Deze vragen toetsen je begrip van specifieke verkeersscenario’s zoals “Moet je de auto voor laten gaan?” of “In welke volgorde moet je rijden in deze omstandigheid?”. Daarnaast zijn er vragen over verkeersborden.

Met 44 van de 50 vragen op je theorie-examen die juist moeten zijn om te slagen, is het essentieel dat je de beschikbare voorbereidingsmiddelen gebruikt. Door je vooraf in te spannen en het scooter theorie oefenen serieus te nemen, kun je er zeker van zijn dat je slaagt wanneer het tijd is om examen te doen!

Afloop van het examen

Onmiddellijk na je theorie-examen ontvang je een bevestiging of je geslaagd bent. Bovendien krijg je een lijst met informatie over welke vragen correct zijn beantwoord en welke niet. Bovendien geeft dit lijst ook aan of het antwoord niet binnen de gestelde termijn is gegeven. Na het behalen van het theorie-examen blijft je certificaat nog 1,5 jaar geldig en zoveel tijd heb je ook om het praktijkexamen te halen!

Inhoudsopgave