Alles over de rijbewijs AM

e AM rijbewijs halen is essentieel als je de straat op wilt op een brommerscooter of brommobiel. Om ervoor te zorgen dat je met vlag en wimpel slaagt, geven we hier alle informatie en begeleiding om te slagen voor je examen!

Ben je bereid om met vertrouwen en vaardigheid de weg op te gaan? Voor je praktijkexamen moet je een theorie-examen afleggen en instructie krijgen van een professional. Om legaal een snorfiets, bromfiets, scooter of brommobiel te besturen  heb je een rijbewijs AM nodig, afgegeven door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Met voldoende kennis en inzicht is er geen reden waarom je het CBR-rijexamen niet zou halen!

Een AM rijbewijs is een pas in de vorm van een creditcard die aangeeft welke voertuigen je mag besturen. Als je dus zowel een auto als een AM-rijbewijs hebt, volstaat één pas. Het prijzenswaardige aan dit rijbewijssysteem is dat het 10 jaar geldig blijft zonder enige vorm van vernieuwing of herexamen bij de gemeente waar je bent ingeschreven!

De leeftijd om te kunnen rijden op een scooter

Als je 15,5 jaar oud bent, mag je het theorie-examen voor de bromfiets afleggen en begin je aan je reis om je rijbewijs te halen. Vervolgens kun je op 16-jarige leeftijd beginnen met praktijk rijlessen om je volledig voor te bereiden op het afleggen van het praktijkexamen dat ook beschikbaar is 16-jarige leeftijd.

Ik stap op mijn scooter. Wat moet ik hebben?

Tijdens het rijden van een scooter, moet je beschikken over een geldige AM rijbewijs en die moet je ook bij je dragen om een boete te voorkomen. Je moet een kentekenbewijs hebben en je kenteken moet ook goed zichtbaar zijn, want ook daarvoor kan je een boete krijgen. Uiteraard moet jouw scooter ook verzekerd zijn. En tot slot moet je jouw helm op hebben (ook de gesp moet vast), voor jouw eigen veiligheid en om een onnodige boete te voorkomen.

Eisen AM rijbewijs halen

  • Je bent minimaal 16 jaar oud;
  • Je bent geslaagd voor het scooter theorie-examen;
  • Je slaagt voor het CBR praktijkexamen.

Als je al in het bezit bent van een auto of motor rijbewijs, dan krijgt je de rijbewijs AM automatisch bij en hoef je dus niet extra theorie- of praktijkexamen af te leggen om te kunnen rijden op een scooter.

rijbewijs am

Hoelang zal het duren om scooterrijbewijs te kunnen halen?

Bij TurboScooby bundelen we snel de rijlessen die je nodig hebt om je opleiding zo snel mogelijk af te ronden. Onmiddellijk na het ontvangen van je aanvraag voor praktijklessen, zal je rijschool een aanvraag indienen bij het CBR om een bromfiets examen datum te boeken. Gezien de drukte bij het CBR en de huidige wachttijd is het dus essentieel dat wij onze lessen goed plannen zodat alles soepel verloopt. Je kunt via ons je scooter rijbewijs in 1 dag halen!

Hoelang is mijn theoriecertificaat geldig?

Je bromfiets theorie-examen is 1,5 jaar geldig, wat betekent dat je het scooter praktijkexamen binnen deze termijn met succes moet afleggen om scooterrijbewijs te kunnen halen. Met een totaal van 50 vragen moet je er 44 of meer halen om te slagen voor het scooter theorie-examen. Je krijgt 30 minuten de tijd om dit examen af te leggen met vragen over verkeersregels en kennis. Haal deze vragen met vertrouwen en zweef door je scooter theorie-examen!

Wat kost een scooter rijbewijs?

De kosten voor een scooter rijbewijs kan worden onderverdeeld in de volgende punten:

  • Kosten theoriecursus
  • Eventuele theorieboek of oefenexamens
  • CBR theorie-examen kosten
  • Rijlessen
  • CBR praktijkexamen kosten
  • Kosten pasje aanvragen bij de gemeente

Lees meer over de kosten scooter rijbewijs.

Extra tips

Je dient eerst je theoriecertificaat te halen voordat je met je praktijklessen kan beginnen. Dus zorg ervoor dat je eerst je theorie haalt. Bovendien ken je dan ook alvast de verkeersregels. Let goed op de begeleiding van je rijinstructeur, die weet wat er tijdens het praktijkexamen wordt beoordeeld. Zorg voor een goede nachtrust de avond voor je rijexamen, zodat je op de examendag alert en energiek bent.

Inhoudsopgave