Onderhoudstips voor je scooter

Als je dagelijks gebruikmaakt van een scooter is het vervelend als hij opeens niet meer werkt. Het is erg belangrijk om je scooter goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Het kan al helpen om je scooter regelmatig te controleren. Daarnaast zullen er natuurlijk af en toe slijtage onderdelen vervangen moeten worden. Maar hoe controleer je je scooter preventief? En hoe kan je je scooter het beste onderhouden?

Het belang van regelmatig onderhoud aan je scooter

Zoals net is benoemd is regelmatig onderhoud belangrijk. Hierdoor blijft je scooter een betrouwbaar vervoermiddel. Dit is natuurlijk de bedoeling. Maar wanneer moet je een onderhoudsbeurt uitvoeren? De onderhoudsintervallen zijn namelijk van groot belang voor het onderhoud aan je scooter.

De eerste onderhoudsbeurt

De eerste onderhoudsbeurt dient gedaan te worden na 500 tot 750 kilometer. Bij deze onderhoudsbeurt wordt de olie- en luchtfilter vervangen. Daarnaast worden alle bevestigingspunten nagekeken. Deze kunnen namelijk losgetrild zijn. Deze eerste onderhoudsbeurt is erg belangrijk omdat het motorblok net is ingereden.

De tweede onderhoudsbeurt

Na 2.500 kilometer moet je de tweede onderhoudsbeurt uitvoeren. Hier worden dan ook weer alle olie vervangen om de motor en bewegende delen soepel te houden. Daarnaast krijgt de scooter een algemene check.

Derde en toekomstige onderhoudsbeurten

Na de tweede beurt moet je elke 3.000 kilometer een onderhoudsbeurt uitvoeren. Tijdens deze beurt wordt de gehele scooter gecontroleerd. Hier worden olie, filters en andere slijtage onderdelen zo nodig vervangen.

Handige tips voor het onderhouden van je scooter

Om ervoor te zorgen dat je scooter lang meegaat is het belangrijk om bepaalde handelingen uit te voeren. Turbo Scooby heeft deze handelingen en tips speciaal voor jou op een rijtje gezet. Hierdoor zal jij zo lang mogelijk kunnen genieten van jouw scooter!

  1. Controleer de bandenspanning en profiel: Voor een efficiënt brandstofverbruik en goede wegligging is de correcte bandenspanning cruciaal. Daarnaast slijten je banden sneller als ze zacht zijn. Erg zonde dus. Controleer daarom één keer per maand de bandenspanning van de scooter. Per model scooter is de bandenspanning verschillend. Controleer dit dus voor het oppompen van je banden. Als je banden versleten zijn is het aangeraden om ze te vervangen. Dit komt de veiligheid van jou en anderen ten goede.
  2. Olie controleren en vervangen: Olie is belangrijk voor de motor van de scooter. Controleer daarom om de 100 kilometer je olie. Dit kan met behulp van de oliepeilstok. Staat de olie te laag? Vul deze dan zo spoedig mogelijk aan. Te weinig olie kan namelijk erg schade aan het motorblok veroorzaken. Het repareren hiervan is erg duur.
  3. Remmen controleren: De remmen van een scooter zijn erg belangrijk voor de veiligheid. Omdat slijtage onderdelen zijn moeten ze af en toe vervangen worden. Controleer daarom je remmen regelmatig en vervang ze indien nodig.
  4. Bougies vervangen: Bougies zorgen voor de ontbranding van de benzine. Zonder bougies zal de motor niet starten. Ook bougies zijn slijtage onderdelen. Vervang deze om de 3.000 kilometer. Hierdoor weet je zeker dat de verbranding optimaal is. Bovendien zal je scooter hierdoor niet opeens weigeren te starten.
  5. Verlichting controleren: Om zichtbaar te zijn in het verkeer is verlichting erg belangrijk. Controleer daarom voor het rijden de verlichting rondom de scooter. Daarnaast kan rijden zonder werkende verlichting een boete opleveren.
  6. Houd je scooter schoon: Maak je scooter af en toe schoon. Hierdoor verleng je de levensduur van bepaalde onderdelen. Het schoonmaken van een scooter doe je met water en een mild schoonmaakmiddel.
  7. Wanneer je de scooter niet gebruikt: Als je de scooter niet gebruikt raden wij aan om hem onder een hoes te stallen. Hierdoor zal regen en stof de scooter niet aantasten. Dit verlengt de levensduur van de scooter. Daarnaast kan oude benzine de brandstoftank en het motorblok aantasten. Verwijder daarom alle benzine als je de scooter voor een lange tijd niet gaat gebruiken. Een stabilisator aan de benzine toevoegen is ook een goede oplossing hiervoor.
Inhoudsopgave