Welke benzine is het beste voor scooters: E5 of E10?

Wanneer je dagelijks op een scooter rijdt zal je ook zo nu en dan moeten tanken. Tegenwoordig kan je bij tankstations vaak kiezen uit meerdere soorten benzine. Maar welke benzine is nou het beste voor je scooter? En waarom is deze benzine dan beter voor je scooter?

Wat is het verschil tussen E5 en E10?

Vandaag de dag bieden tankstations twee soorten benzine aan. Dit zijn E5 en E10. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee soorten los van de getallen? Het verschil tussen deze twee soorten brandstof is het percentage ethanol dat zich in de benzine bevindt. E10 bevat 10% ethanol terwijl dit bij E5 de helft is, dus 5%. Ethanol is een biobrandstof dat wordt vervaardigd uit suikerbiet, suikerriet, suikerpalm en mais. Door het gebruik van ethanol in E10 brandstof is 5% minder fossiele brandstof nodig. Dit is natuurlijk beter voor het milieu. Om deze reden is het voor tankstations sinds oktober 2019 verplicht om E10 aan te bieden.

Welke benzine is beter voor je scooter?

Nu je het verschil weet tussen E5 en E10 wil je natuurlijk weten welke benzine jij het beste kan tanken voor je scooter en waarom. De benzine die je het beste kan tanken voor je scooter is E5. De reden hiervoor is omdat het percentage ethanol lager is in deze benzine. Ethanol werkt namelijk nadelig op bepaalde interne onderdelen van jouw scooter. Dit komt doordat ethanol vocht aantrekt. Daardoor slijten slangen en keerringen sneller. Ook kan E10 ervoor zorgen dat je sproeier in de carburateur verstopt raakt. Daarnaast kan je tank, pompen, kleppen en aluminium delen van het motorblok na verloop van tijd gaan roesten door het vocht wat E10 aantrekt. Bij Turboscooby raden we om deze redenen aan om altijd E5 te tanken. Langdurig gebruik van E10 kan dure reparaties veroorzaken.

Hoe kan je E10 en E5 onderscheiden bij het tankstation?

E10 en E5 zijn makkelijk te onderscheiden. Dit is te doen middels een sticker die zich op het pomppistool bevindt. Verwar E5 en E10 niet met Euro 98 en Euro 95. Het verschil tussen deze benzine soorten is het octaangehalte. Over het algemeen wordt Euro 98 gezien als een premium benzine. Deze benzine zou dus beter moeten zijn voor het motorblok van de scooter.

Is het een probleem wanneer je alleen E10 kan tanken?

Dit ligt eraan of je de scooter dagelijks gebruikt of niet. Wanneer je de scooter dagelijks gebruikt is het geen probleem om een keer E10 te tanken. Wanneer je de volgende keer moet tanken raden we je wel aan om weer E5 (euro 98 in veel gevallen) te tanken. Tank je E10 en laat je de scooter daarna om wat voor reden dan ook een paar weken stil staan? Dit is niet goed voor je scooter. E10 gaat dan vocht aantrekken waardoor er roestvorming kan ontstaan. Het beste wat je dan kan doen is een middel kopen wat de ethanol oplost in je benzine. Dit is vaak te koop bij een scooterzaak of op het internet. Zo blij je jouw scooter goed onderhouden!

Inhoudsopgave