Nieuwe of tweedehands scooter kopen?

Wanneer je net je scooterrijbewijs hebt gehaald wil je natuurlijk zo snel mogelijk een scooter kopen. Er zijn veel merken en modellen om uit te kiezen. Dit maakt de keuze van een scooter soms lastig. Daarnaast kan je ook nog kiezen of je een nieuwe of tweedehands scooter koopt. Maar wat is nou de beste keuze, een nieuwe of tweedehands scooter kopen?

Voordelen van een nieuwe scooter

Een nieuwe scooter heeft zeker voordelen. Echter zitten hier ook een aantal nadelen aan verbonden. De voor en nadelen van een nieuwe scooter worden hieronder benoemd.

1. Garantie

Wanneer je een gloednieuwe scooter koopt, heb je altijd fabrieksgarantie. Deze garantie is per merk verschillend en kan tussen de 2 en 4 jaar zijn. Wanneer er in deze periode iets kapot gaat aan je scooter waar je zelf niets aan kan doen zal dit kosteloos gerepareerd worden.

2. Geen zorgen

Wanneer je een nieuwe scooter koopt, ben jij de eerste eigenaar. Hierdoor weet je zeker dat de scooter in een goede staat verkeert. Zo kan een vorige eigenaar niet bepaalde gebreken verborgen gehouden hebben. Hierdoor hoef jij je de eerste tijd geen zorgen te maken over dure reparaties.

3. Perfecte staat

Een nieuwe scooter is natuurlijk in perfecte staat wanneer jij hem in je bezit krijgt. Bij een tweedehands scooter zitten er vaak gebruikssporen op. Als je met een nieuwe scooter vanaf het begin zuinig bent zal hij er voor een lange tijd als nieuw uit blijven zien. Hier heb jij helemaal zelf de hand in!

4. Moderne technologie

Nieuwe scooters beschikken altijd over de nieuwste technologieën. Hierdoor zijn ze vaak zuiniger en milieuvriendelijker. Ook zijn nieuwe scooters vaak veiliger doordat ze verbeterde verlichting en remmen hebben.

Nadelen van een nieuwe scooter

Aan het kopen van een nieuwe scooter zijn echter ook enkele nadelen verbonden. Neem deze punten mee in het maken van de beslissing of je voor een nieuwe scooter wilt gaan. Het gaat om de volgende drie punten:

1. Aanschafkosten

De aanschafkosten van een nieuwe scooter zijn veel hoger dan van een tweedehands scooter. Zo ben je al snel tussen de €2.500 en €3.500 kwijt aan een gloednieuwe scooter. Vergeleken met een tweedehands scooter is dit vaak dubbel zo duur.

2. Waardedaling

Wanneer je een nieuwe scooter koopt, verliest hij een deel van zijn waarde al wanneer je hem bij de dealer wegrijdt. Deze waardedaling geldt altijd, maar wanneer je een nieuwe scooter koopt is dit veel meer dan bij een tweedehands scooter.

3. Kinderziektes

Bij een nieuwe scooter kan je last hebben van kinderziektes. Dit zijn ontwerpfouten die pas na enige tijd naar boven komen, omdat de scooter dan pas extensief wordt gebruikt. Hier heb je natuurlijk wel garantie op, maar niemand zit te wachten op dit soort reparaties. Het kan namelijk een tijd duren voordat je scooter wordt gerepareerd. Daarnaast kun je ook weer even niet op de scooter rijden.

Voordelen van een tweedehands scooter

Een tweedehands scooter aanschaffen heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Zoals je waarschijnlijk al kan raden is het grootste voordeel dat het een stuk goedkoper is dan het aanschaffen van een nieuwe scooter. De twee grootste voordelen van een tweedehands scooter kopen zijn de volgenden:

1. Goedkopere aanschafkosten

Een tweedehands scooter is natuurlijk goedkoper in aanschaf. Ze zijn vaak zelfs de helft goedkoper dan gloednieuwe scooters. Dit komt doordat, zoals eerder vermeld, scooters na verloop van tijd in waarde verminderen. Het voordeel hiervan is dat het voor meer mensen mogelijk is om een scooter aan te schaffen.

2. Veel aanbod

Wanneer je op marktplaats op zoek gaat naar tweedehands scooters zal je er enorm veel vinden. Bijna alle merken en modellen zijn wel te vinden op marktplaats. Daarnaast kan je vaak ook onderhandelen over de prijs.

Nadelen van een tweedehands scooter

Net als nieuwe scooters hebben tweedehands scooters zo ook hun nadelen. Je kan het grootste nadeel waarschijnlijk al raden. Er kunnen namelijk onderdelen binnen in de scooter kapot zijn war jij niet kunt zien. Je hebt ook geen idee wat er hiervoor met de scooter is gebeurt. De twee grootste nadelen van het kopen van een tweedehands scooter zijn dus de volgenden:

1. Onvoorzien onderhoud

Een tweedehands scooter is natuurlijk al gebruikt voordat jij hem in bezit kreeg. Hierdoor kan het zijn dat jij onderhoud moet uitvoeren wat je van tevoren niet had gezien. Dit is een veel voorkomend geval bij het kopen van tweedehands voertuigen. Daarnaast heb je vaak ook geen garantie als je een scooter tweedehands koopt.

2. Oudere technologie

Omdat scooters ouder zijn, beschikken ze vaak ook over oudere technologie. Hierdoor kan het zijn dat de scooter minder zuinig rijdt dan nieuwe scooters. Daarnaast is de verlichting en de remmerij vaak minder goed dan nieuwe scooters.

Wat is de beste keuze?

De beste keuze hangt helemaal van jouw omstandigheden af. Wanneer je genoeg geld hebt voor een nieuwe scooter is dit een goede optie. Houd echter wel in je achterhoofd dat hij snel in waarde zal dalen. Heb je wat minder financiële middelen dan is een tweedehands scooter een goede keuze. Echter moet je hierbij wel rekenen op onvoorziene kosten. Dit is dus een afweging die je zelf zal moeten maken.

Inhoudsopgave