Hoe kies je een scooter die bij je past?

Misschien heb je net je scooter rijbewijs gehaald en ben je op zoek naar een scooter. Het kiezen van de juiste scooter kan erg lastig zijn. Vooral omdat er op dit moment veel verschillende soorten scooters op de markt zijn. Het kiezen van de juiste scooter is afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren. Maar welke factoren zijn dit? En welke scooter past bij jou?

Welk model vind je mooi?

Bij het kiezen van een scooter is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar wat je mooi vindt. Er zijn veel modellen om uit te kiezen wanneer het op scooters aankomt. Zo kan je kiezen uit:

 • Stads scooters
 • Retro scooters
 • Maxi scooters
 • Elektrische scooters
 • Sport scooters
 • Off-road scooters.

Het is hierbij ook belangrijk om te kijken naar het gebruik van de scooter. Zo biedt een maxi scooter je meer ruimte en opbergruimte. Een retro scooter oogt wat ouder aan de buitenkant. De techniek daarentegen kan echter nieuw zijn. Een sport scooter zal minder ruimte hebben. Daarnaast oogt een sport scooter wel erg sportief. Dit trekt vooral jonge scooterrijders aan.

Elektrische of benzine scooter?

Tegenwoordig heb je niet alleen benzine-scooters meer. De laatste jaren is de benzine-scooter in opkomst. Dit komt doordat de prijsverschillen tussen elektrische- en benzine-scooters bijna gelijk zijn. Daarbij komt kijken dat elektrisch rijden veel voordelen met zich meebrengt.

Een voordeel is onder andere dat elektriciteit goedkoper is dan benzine. Daarnaast hoef je geen onderhoud te plegen aan de elektromotor. Bij een benzine-scooter heeft het motorblok wel regelmatig onderhoud nodig. Het nadeel van elektrische scooters is de actieradius van de accu. Over het algemeen gaat een elektrische scooter 60 tot 80 kilometer mee. Dit betekent dat je de scooter regelmatig moet opladen. Bij een benzine-scooter heb je dit probleem niet.

Het kiezen van een elektrische of benzine-scooter hangt dus af van het gebruik. Gebruik je de scooter veel? Dan kan je beter kiezen voor een benzine-scooter. Gebruik je de scooter alleen met mooi weer ritjes? Dan is de elektrische scooter een goede optie.

Nieuwe of beter een tweedehands scooter kopen?

Aan beide opties zitten voor- en nadelen verbonden. Maar welke zijn dit? En wat is de beste optie voor jou? Hierdoor zal jij weten of je een nieuwe of tweedehands scooter moet kopen.

Nieuwe scooter kopen

Een gloednieuwe scooter kopen kan erg prijzig zijn. Dit is natuurlijk puur afhankelijk van het merk en model. Echter is een nieuwe scooter wel een veilige optie. Zo ben jij de eerste gebruiker en kan je hem dus vanaf het begin goed onderhouden. Door regelmatig onderhoud blijven scooters betrouwbare vervoersmiddelen.

Tweedehands scooter kopen

Een tweedehands scooter lijkt vaak een goedkopere optie. Dit klopt over het algemeen natuurlijk wel. Echter kan je vanaf de buitenkant niet altijd de staat van de scooter zien. Zo kan je na een tijdje op onvoorziene kosten stuitten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Koop daarom alleen een tweedehands scooter als je verstand hebt van scooters. Je kan natuurlijk ook iemand meenemen die verstand heeft van scooters.

Hoe vaak gebruik je de scooter?

Hoe vaak je de scooter gebruikt kan ook invloed hebben op je keuze. Zo rijdt de ene scooter zuiniger dan de andere. Een 4-takt is veel zuiniger dan een 2-takt. Echter rijdt een 2-takt veel sportiever.

Moet je dagelijks lange afstanden rijden? En wil je niet sportief rijden met je scooter? Dan is een 4-takt scooter zoals de Yamaha Neos een goede optie. Maakt het verbruik je niet uit? En wil je een sportieve scooter? Dan kan je het beste kiezen voor een scooter met een 2-takt motorblok.

Hoeveel personen tegelijk op de scooter?

Hoeveel personen er tegelijk op de scooter moeten passen heeft ook invloed op de keuze. Zo passen er op een Piaggio Zip bijvoorbeeld moeilijk twee personen. Een scooter waar wel gemakkelijk twee personen op passen is bijvoorbeeld de Sym Jet 14 of de Aprilia SXR 50. Deze scooters vallen namelijk onder de grotere scooters.

Als je bijvoorbeeld lang bent raden wij ook aan om één van de laatstgenoemde scooters te overwegen. Hier zit je namelijk als langer persoon erg comfortabel op. Bij een Piaggio Zip zal je met je knieën tegen het stuur komen tijdens het rijden. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hieronder staat een lijst met scooters voor kleine en lange mensen.

Verschillende merken voor verschillende lengtes

Sommige scooter merken en modellen zijn beter geschikt voor bepaalde lengtes. Maar welke merken en modellen zijn dit?

Scooters voor langere mensen

 • Yamaha
 • Aprilia
 • Vespa
 • Peugeot
 • Sym (afhankelijk van het model)
 • Kymco (afhankelijk van het model)

Scooters voor kleinere mensen

 • Piaggio Zip
 • Kymco VP50
 • Sym Mio
 • AGM
 • BTC
 • Killerbee

Verlichting op de scooter

Tegenwoordig is geel licht ouderwets geworden op scooters. De meeste nieuwe scooters hebben nu LED-verlichting. Over het algemeen is dit strakker en geeft dit een andere kleur licht. Door LED-verlichting straalt de scooter blauw licht uit. Daarnaast kan LED-verlichting feller zijn. Hierdoor kan jij zelf beter zien en ben je ook nog eens beter zichtbaar in het donker. Vind jij juist het gele retro licht mooi? Dan zijn er nog steeds scooters beschikbaar die dit soort licht uitstralen.

Verschillende soorten scooter buddy’s

De buddy’s van scooters verschillen per merk en model. Zo zit bij de ene scooter de tanktop onder de buddy en bij de andere voorin de scooter. Dit heeft invloed op de ruimte van je buddy. Houd er daarom rekening mee bij het kiezen van een scooter of de buddy voldoende ruimte heeft. Een buddy is namelijk erg handig om onder andere je slot en helm in te bewaren.

Kiezen voor een A-merk of B-merk?

Wij snappen natuurlijk dat je voor zo weinig mogelijk geld een kwalitatief goede scooter wilt kopen. Echter is dit vaak moeilijk en daardoor is goedkoop nog steeds duurkoop. Onder B-merken vallen Chinese scooters. Over het algemeen gaan deze scooters sneller kapot dan Europese en Japanse scooters. Daarom moet je voor jezelf bepalen of de prijs belangrijker is dan kwaliteit en betrouwbaarheid.

Welke soort teller vind jij mooi?

Vroeger waren er alleen analoge kilometertellers beschikbaar, tegenwoordig zijn er ook digitale tellers beschikbaar voor scooters. Wat vind jij mooier? Er zijn best wat verschillen tussen de twee soorten.

Analoge teller

Een analoge kilometerteller is een metertje dat heen en weer beweegt wanneer je gaat rijden. Daaronder zit een papiertje met de snelheden. Hieraan kan je aflezen hoe hard je rijdt. Dit is lastiger af te lezen en minder accuraat dan een digitale teller.

Een analoge kilometerteller is daarnaast erg betrouwbaar, omdat het minder snel kapot gaat. Daarnaast heeft het een retro uitstraling.

Digitale teller

Digitale tellers maken gebruik van een schermpje. Op dit schermpje kan je de snelheid precies aflezen. Daarnaast kan je soms ook andere gegevens aflezen zoals het benzineverbruik, gemiddelde snelheid en de reistijd.

Over het algemeen zijn digitale tellers nauwkeuriger. Daarnaast vinden de meeste mensen het uiterlijk van een digitale teller ook mooier.

Inhoudsopgave