Scooter rijden zonder rijbewijs: wat zijn de gevolgen?

Voor het rijden op een scooter op de openbare weg heb je rijbewijs AM nodig. Wanneer je deze niet hebt en toch gaat rijden zitten hier natuurlijk gevolgen aan verbonden. Zo kan de politie je bijvoorbeeld een dure boete geven. Maar hoe duur is deze boete? En welke andere gevolgen kan rijden zonder scooter rijbewijs hebben?

Boete rijden zonder scooter rijbewijs

Wanneer de politie je staande houdt terwijl je op de scooter rijdt zonder rijbewijs, krijg je een boete. De boete voor het rijden zonder scooter rijbewijs in 2024 is €290 exclusief €9 administratiekosten. De boete wordt gehalveerd wanneer je jonger dan 16 jaar bent. De boete komt dan uit op een bedrag van €145 exclusief €9 administratiekosten.

Heb je al vaker een boete gekregen en ga je toch weer op een scooter rijden zonder rijbewijs? Wanneer de politie je weer betrapt voor het rijden op een scooter zonder rijbewijs kan de officier van justitie bepalen om je rijontzegging te geven. Hierdoor mag je een jaar lang niet meer rijden of rijles nemen. Als je 3 keer door de politie wordt gepakt voor rijden zonder scooter rijbewijs, kan de politie je scooter in beslag nemen. Hierbij komen alle kosten voor het wegslepen van de scooter voor jouw rekening. Dit is erg prijzig.

Ongeluk terwijl je geen scooter rijbewijs hebt

Wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt terwijl je niet in het bezit bent van een scooter rijbewijs, heb je een groot probleem. Je bent namelijk niet verzekerd wanneer je niet in het bezit bent van een rijbewijs. Dit betekent dat jij voor alle schade van het ongeval op kan draaien. Vaak moet je zelfs alle schade vergoeden ook al ben jij niet degene die fout zat in het ongeval. Materiële schade en letselschade kunnen hoog oplopen. Het kan zelfs zo hoog oplopen dat je je leven lang moet blijven betalen. Dit is dan ook de reden dat rijden zonder scooter rijbewijs erg serieus wordt genomen. Hierdoor zijn de boetes hoog en de straffen voor herhaaldelijk rijden zonder rijbewijs ook.

Scooter rijbewijs snel halen bij Turbo Scooby

Rijden zonder scooter rijbewijs is dus ontzettend onverstandig. De boetes en straffen zijn erg hoog. Daarnaast kan het je zelfs achtervolgen in de toekomst. Alle reden dus om je scooter rijbewijs in 1 dag te halen bij Turbo Scooby. Je volgt dan bij ons 4 praktijklessen. Daarna ga je gelijk door naar het CBR-praktijkexamen. Ook het examen is inbegrepen bij dit pakket. Wij bieden jou de aller snelste examendatum die beschikbaar is. Hierdoor heb je bij Turbo Scooby eerder je rijbewijs dan bij andere rijscholen! Twijfel niet en neem vandaag nog contact met ons op.

Inhoudsopgave